Реклама


Замовити реферат


От партнёров

Интересное
загрузка...

Счетчики
Rambler's Top100

Наша колекція рефератів містить понад 60 тис. учбових матеріалів!

Це мабуть найбільший банк рефератів в Україні.
На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт, або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД. Ми не потребуємо зайвої реклами, наша репутація та популярність говорять за себе.

Шукаєте реферат - просто зайдіть на Рефсмаркет!

Тема: «ВІТАМІНИ» (ID:9585)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
СкачатьСкачать работу..
Объем работы:       3 стр.
Размер в архиве:   9 кб.

Реферат

на тему:

ВІТАМІНИ










Для підтримання нормальної життєдіяльності організму крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і
води потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу додаткових речовин їжі, що належать до різних класів
органічних сполук і за рідкісним винятком не синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною
мірою специфічний вплив на процеси обміну, причому в дуже невеликих кількостях.

Існування і значення вітамінів для життя встановив наприкінці минулого століття російський лікар М. І. Лурін
(1881). Пізніше польський хімік К. Функ (1912) назвав біологічно активну речовину, яку виділили з висівок,
"вітаміном", оскільки вона містила в своїй молекулі аміногрупу (лат. vita — життя + "аміни"). Ця назва
збереглась до цього часу, хоча азот міститься не в усіх вітамінах.

Вітаміни — це незамінні чинники харчування людини, бо беруть участь у синтезі ферментів клітин (дихальних,
травних, тих, що прискорюють асиміляцію чи дисиміляцію тощо).

За своєю хімічною будовою це зовсім різні речовини. Потреба організму в них обчислюється мізерними
кількостями. Розрізняють водорозчинні (С, групи В) та жиророзчинні (A, D, К) вітаміни (мал. 191). Джерелом їх
є переважно рослинна їжа, значно менше — продукти тваринного походження. Майже всі вітаміни організм одержує у
готовому вигляді, крім вітаміну К, який синтезується у печінці і деяких групи В (В^), що синтезуються в
кишечнику.

Вітаміни надходять в організм з продуктами харчування, переважно рослинного походження. В тканинах організму
людини вони засвоюються, утворюючи більш складні речовини. Їх значення полягає в тому, що вони є складовою
частиною молекул багатьох ферментів та деяких фізіологічне активних речовин, які беруть участь в обміні
речовин. Отже, якщо вітаміни не надходять з їжею, то організм не отримує необхідних речовин, що згубно
позначається на здоров'ї людини.

Як правило, під час дослідження будь-якого вітаміну його вводять піддослідним тваринам в очищеному вигляді або
навпаки, вилучають його з продукту харчування і вивчають фізіологію та біохімію піддослідних організмів. Таким
чином було з'ясовано роль вітамінів в обміні речовин, їх різноманітні функції. Стало відомо, що вони беруть
участь у синтезі й розщепленні амінокислот, жирів, азотистих основ нуклеїнових кислот, деяких гормонів,
медіатора ацетилхоліну, який забезпечує передавання імпульсів у нервовій системі.

Нині відомо понад 20 вітамінів, які мають безпосереднє значення для здоров'я людини. Усі вони розподілені на
дві групи: жиророзчинні (кальцифероли — віт. D, каротиноїди — провітаміни А, ретинол — віт. А, токофероли —
віт. Е, філохінони — віт. К) і водорозчинні (аскорбінова кислота — віт. С, біотин — віт. Н, нікотинова кислота
— віт. РР, пантотенова кислота — віт. В5, піридоксин — віт. Be, рибофлавін — віт. Bg, фолієва кислота — віт.
Вд, ціанокобаламін — віт. Віз).

За нормального раціону і здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Проте
навіть за цих умов узимку й навесні доцільно вживати додатково аскорбінову кислоту (віт. С). У разі
одноманітного харчування, збідненого на натуральні рослинні продукти, спостерігається порушення обміну
вітамінів. Дещо вища потреба у вітамінах у молоді, а також у осіб, що працюють у шкідливих умовах, живуть у
суворих кліматичних умовах, під час захворювань. У таких випадках люди потребують додаткового збагачення їжі
вітамінами.

Для збереження вітамінів у їжі слід дотримуватись правил заготівлі, зберігання продуктів, приготування їжі —.
уникати її переварювання й пересмажування. Наприклад, у пошкоджених овочах і фруктах аскорбінова кислота
руйнується внаслідок дії ферментів, які розщеплюють Н молекули.

Значення вітамінів для організму. Нині добре відомо, що при нестачі (гіповітаміноз, або авітаміноз) або
надлишку (гіпервітаміноз) вітамінів в організмі розвиваються захворювання.

Добова потреба людини у вітамінах значною мірою залежить від її віку, роду занять, маси тіла, статі,
загального стану здоров'я тощо.

Аскорбінова кислота (віт. С) не синтезується в організмі людини і потреба в ній задовольняється тільки з
продуктами харчування. Тому в умовах голодного або напівголодного існування нестача аскорбінової кислоти
найбільше позначається на здоров'ї. Якщо організм тривалий час не отримує цього вітаміну, розвивається
авітаміноз — цинга. Її ознаки — виснажене обличчя, набряклі, кровоточиві ясна; на тілі безліч червоних плям,
синців від крововиливів. Те саме й на внутрішніх органах — серці, печінці, легенях, м'язах. Якщо до цього
додати ламкість кісток, втрату апетиту, знижену опірність до інших захворювань, нервово-психічні розлади, то
можна уявити більш-менш повну картину захворювання на цингу. У людей, що живуть у зонах помірного, різко
континентального і арктичного клімату, гіповітаміноз спостерігається навесні у зв'язку з нестачею в цей час
продуктів рослинного походження. Слід нагадати, що нагрівання їжі призводить до руйнування цього вітаміну.

Потреба людини в аскорбіновій кислоті велика — 63— 105 мг на добу. Багато його міститься в перці, хріні,
горобині, смородині, суницях, плодах цитрусових, капусті (особливо квашеній), плодах шипшини тощо. У картоплі
цього вітаміну небагато, однак вона також є джерелом аскорбінової кислоти, оскільки споживається у великих
кількостях.

Вітаміни групи В. Нестача тіаміну (віт. В1) призводить до захворювання бері-бері. Воно супроводжується
розладами нервової системи, діяльності серця, травного апарату.

Цей вітамін надходить в основному з рослинними продуктами — неочищеним рисом, борошном грубого помелу, горохом
тощо. Значна кількість його міститься в дріжджах (пивних), а також в органах тварин — печінці, нирках, м'язі
серця, мозку. Людина має споживати 2—3 мг цього вітаміну в день.

Вітамін В2 бере участь в обміні білків, жирів та вуглеводів, у процесах росту організму. Він забезпечує
світловий і кольоровий зір. За його нестачі шкіра стає сухою, тріскається, по краях губ утворюються болісні
тріщини, так звані заїди, значно погіршується зір. Основні джерела цього вітаміну — яйця, сир, молоко,
ряжанка, кефір, крупи, бобові культури.

Дефіцит ціанокобаламіну (віт. В12) призводить до тяжкої форми анемії (недокрів'я). Він міститься переважно в
печінці й стінці кишок тварин, синтезується також бактеріями кишок людини. В разі порушення секреторної
функції шлунка засвоєння вітамінів не відбувається. Тому крім наявності вітамінів у їжі не менш важливо
підтримувати нормальну секрецію шлунка.

Відсутність у їжі ретинолу (віт. А) супроводжується змінами в шкірі й слизових оболонках; сухість, запалення
та розм'якшення слизової і рогівки ока, ураження епітелію сечостатевих органів, травного апарату. Крім того,
потерпає зір внаслідок так званої курячої, або нічної, сліпоти. При цьому вдень людина бачить добре, а в
сутінках, коли людина з нормальним зором ще бачить добре, хвора людина вже нічого не бачить. Буває це тому, що
в сітківці ока хворої людини значно зменшується кількість родопсину, який сприяє зорові при слабкому світлі.
До складу цієї речовини входить ретинол.

Оскільки цей вітамін жиророзчинний, то у повноцінному вигляді він міститься тільки у тваринних жирах: печінці,
особливо з риб, у риб'ячому жирі. Є він й у спеціально приготованих оліях: шипшиновій, обліпиховій,
моркв'яній. Неактивний попередник цього вітаміну (каротин) є у червоних, жовтих, жовтогарячих фруктах і
овочах: абрикосах, моркві, червоному солодкому перці, а також у шпинаті, бобових тощо. Наявність у їжі жирів
зумовлює всмоктування провітамінів у кишках.

Потреба в ретинолі становить 1—2 мг на добу.

До кальциферолів (віт. D) належать ергокальциферол (віт. D2), холекальциферол (віт. D3). Їх називають
анти-рахітичними, оскільки в разі їх дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання виявляється в ранньому
дитинстві і супроводжується порушенням утворення кісткової тканини внаслідок зменшення в ній солей кальцію і
фосфору. Кістки залишаються м'якими і викривлюються. Запізнюється і порушується утворення зубів.

Кальцифероли містяться в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше їх у риб'ячому жирі. В інших продуктах їх




загрузка...
© 2007-2020 Банк рефератів | редизайн:bogoiskatel