Реклама


Замовити реферат


От партнёров

Интересное
загрузка...

Счетчики
Rambler's Top100

Наша колекція рефератів містить понад 60 тис. учбових матеріалів!

Це мабуть найбільший банк рефератів в Україні.
На сайті «Рефсмаркет» Ви можете скористатись системою пошуку готових робіт, або отримати допомогу з підготовки нового реферату практично з будь-якого предмету. Нам вдячні мільйони студентів ВУЗів України, Росії та країн СНД. Ми не потребуємо зайвої реклами, наша репутація та популярність говорять за себе.

Шукаєте реферат - просто зайдіть на Рефсмаркет!

Тема: «Кава в житті людини з точки зору хімії і медицини» (ID:10787)

Скачайте документ в формате MS Word*
*Полная версия представляет собой корректно оформленный текстовый документ MSWord с элементами, недоступными в html-версии (таблицы, рисунки, формулы, сноски и ссылки на литературу и т.д.)
СкачатьСкачать работу..
Объем работы:       5 стр.
Размер в архиве:   18 кб.

РЕФЕРАТ

НА ТЕМУ:

Кава в житті людини з точки зору хімії і медицини ПЛАН


1. Загальні відомості про каву.

2. Історія кави.

3. Кава і медицина

1. Загальні відомості про каву.


Кава є одним з популярних напоїв. Світове виробництво кава складає 3,5-4,8 млн. т.

Кавове дерево в Україні не виростає, тому Україна закуповує каву в інших країнах. Щорічні закупівлі кави
складають 12-18 тис. т.

Кава - це зерна кавового дерева, дозріли плоди якого містять усередині два півовальних зерна. Після збору
кавових плодів їх звільняють від плодової м'якоті, а зерна сушать, сортують і упаковують у джутові мішки.

У залежності від місця виростання каву поділяють на 3 групи: американську, африканську, азіатську. Кожна
група кави може включати безліч комерційних сортів, що звуться чи країни порту, через який їх вивозять.
Наприклад Росія імпортує з Бразилії каву сорту Сантос, Анголи - Робуста, з Індії - Плантейшин і Робуста й ін.

Зелена кава має складний хімічний склад. У ній міститься (у %): кофеїну-0,7-3,0; білкових речовин-9-18; цукру
- 8-12; клітковини - до 25; ліпідів - 8-131 хлорогенової, кавової і форулової кислот - 4-8.

Зелена кава не має привабливого кавового смаку і аромату, і важко подрібнюється. Для вживання в їжу каву
піддають обжарюванню в спеціальних обжарочних апаратах при температурі 180-210°С до появи темно-коричневого
кольору, після чого швидко прохолоджують. При обжарюванні в каві відбуваються складні фізико-хімічні процеси.
Утворяться летучі речовини, що додають їй характерний аромат. У смаженій каві виявлено більш 400 хімічних
сполук, що беруть участь в утворенні аромату кавового напою, - це альдегіди, кетони, спирти, кислоти й ін.
Продукти паралелізації цукрів додають настою кави коричневий колір. Цукри, вступаючи в реакцію з білковими
сполуками, утворять меланоідіни, що беруть участь в утворенні кольору й аромату напою.

Натуральна смажена кава випускається промисловістю в зернах, молотою і молотою з додаванням 20 % смаженого
меленого цикорію чи смажених винних ягід. Кава смажена у зернах і молота містить 100 % натуральної кави.
Смажену каву випускають двох сортів: вищого і 1-го. До вищого сорту відносять каву Колумбія, Коста-Ріка,
індійський Арабікам до 1-го - Сантес, Джима, індонезійський Робуста й ін.

Зерна кава повинні бути рівномірно обсмаженими, коричневого кольору з матовою чи блискучою поверхнею, а
молота кава - коричневий порошок із включеннями золотавої оболонки кавових зерен. При оцінці якості
визначають смак і аромат напою. У смаженій каві враховують вологість, що при випуску кави з виробництва
повинна бути до 4 %, а до кінця гарантійного терміну збереження - не вище 7 %. Зміст кофеїну - не менш 0,7%, а
в каві з додаваннями - не менш 0,6, розчинних у воді речовин - 20-30, а в каві з додаваннями - 30-40 %.

Каву в зернах упаковують у пакети і коробки з паперу і полімерних комбінованих матеріалів по 50-250 г і в
фанерні ящики і паперові мішки масою нетто до 25 кг; мелену - у коробки з паперу і пакети з полімерних
матеріалів по 25-200 г, а також у банки з жерсті по 50-200 г.

Зберігають каву в сухих, чистих складах при відносній вологості повітря не більш 75 %. Термін збереження
кави, упакованої в паперові коробки і комбіновані банки, - 3 міс.; у бляшаних банках (упакований без вакууму)
і полімерних матеріалах - 5; у бляшаних банках (упакування під вакуумом) - 10 міс.

Розчинна кава - це висушений до порошкоподібного стану екстракт натуральної смаженої кави. Такий продукт
розчиняється у воді без осаду, що дає можливість одержати напій будь-якої міцності.

Для одержання розчинної кави зерна сирого кава купажирують, обсмажують, дроблять, екстрагують водою в
спеціальній екстракційній батареї, піддають екстракт розпилювальному сушінню й упаковують.

У розчинній каві повинно міститися не більш 3,8 % води (до кінця гарантійного терміну збереження допускається
не більш 6,0 %), не менш 3 % кофеїну, не менш 16 % загальної золи. Порошок повинний розчинятися в гарячій воді
протягом 30 з, у холодній (20 °С} - протягом 3 хв.

Розчинну каву розфасовують у банки з білої жерсті по 100 г и в пакети з комбінованих матеріалів - від 2,5 до
50 г. Цей продукт зберігають так само, як натуральну смажену каву. Гарантійний термін збереження - 6 міс.

2. Історія кави





Усім відома історія відкриття ягід кави. Легенда про спостережливого ефіопського пастуха Калді і його кіз
говорить: Калді помітив, що після того, як його кози поїдять червоних ягід з якогось куща, стають вони більш
рухливими й енергійними. Допитливий пастух почав експериментувати самостійно і відчув себе після прийняття
ягід більш щасливим.



 У першій половині XVII століття кава поширилася у всій Європі, перестала сприйматися як щось стороннє. Однак
масове споживання кави почалося лише під кінець століття.



Торгівля кавою стала розвиватися не тільки завдяки купцям, аристократам і заможним мандрівникам. Як зауважує
Шапіро у своїй книзі «Історія кави», мова тут йде скоріше про «незліченних анонімних коробейників, що вздовж і
поперек виходили  Захід зі своїм блискучим скарбом за спиною: кавниками, підношеннями, чашками, ложками і
цукром. Ці люди йшли зі Сходу, несучи із собою всередину європейського континенту знання про каву, що обпалює
і могутнє,  щоб посіяти його серед непосвячених».



Спочатку, однак, кава зазнавала жорстокої критики з боку Католицької церкви. Фанатичні священики заявляли, що
раз мусульманам заборонене вино, освячене Христом, вони замінюють його кавою, що, вигадана самим дияволом у
XVI столітті Папа Климентій VIII поклав кінець суперечкам, сам спробувавши каву і знайшовши її зовсім не
поганою на смак. Як тільки кава одержала папське схвалення, почалося її масове вживання у всій Європі. Ось
коротка хронологія поширення кави.



1100 рік - Перші кавові дерева вирощені на Аравійському півострові. Араби почали обсмажувати зерна і варити
напій qahwa.



1475 - У Константинополі відкривається перший у світі магазин кави. У 1554 році відбудовуються дві перші
кав'ярні.



1600 - Кава попадає в Європу через Венецію. Перша кав'ярня в Італії відкривається в 1654 році.



1607 - Кава представлена Новому Світу капітаном Джоном Смітом, засновником Вірджинії в Джеймстауні...



1652 - Перша кав'ярня відкривається в Англії. Кав'ярні тут називаються "університетами пенні" (пенні беруть і
за вхід, і за чашку кави). У 1688 році Едвард Ллойд відкриває свою кав'ярню. Так почався бізнес нині
всесвітньо відомої і названої кращої страхової компанії.




загрузка...
© 2007-2020 Банк рефератів | редизайн:bogoiskatel